utorak, 11. listopada 2011.

Slanci

danas cijeli dan pečem kolače Vanjuški za školu za dane kruha...
spekla sam joj za sad  čokoladnjaču, orehnjaću i slance...mala pauza pa nastavljam...

a do tad... evo receptića za slančeke...

1 kg glatkog brašna
3 paketića suhog kvasca
2 žlice šećera
1 žlica soli
2,5 dl ulja
1 l mlijeka

Pečnicu zagrijete na 200°C.
Pomješajte sve suhe sastojke i dodajte ulje i toplo mlijeko.
Nemojte odjednom dodati svo mlijeko već postepeno da ne ispadne premekano.
Zamijesite tijesto i stavite u pobrašnjenu posudu da se diže nekih sat vremena.
Dignuto tijesto razvaljate na debljinu nekih pola centimetra, režete trokute (eventualno u svakog stavite sira, šunke ili nešto slično) i savijete ih.
Prije pečenja slance premažite sa mlijekom i posipajte po njima malo origana, maka, kima ili sezma.
Gotovi su kad dobiju lijepu zlatnu boju.
i to je to :)



jeste i vi pekli i napekavali kolačeke za dane kruha?



Broj komentara: 11:

  1. njami njami...prefino i mirišljavo...uh što sam gladna

    OdgovoriIzbriši
  2. njama, sad sam gladna...
    ja bih recept od one čokoladnjače? tak se zove?
    slanci su ok, ali ipak, please

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo receptić:

    tijesto (dovoljno za 2 štruce) :
    70 dag glatkog brašna
    10 dag šećera
    malo soli
    1 vanili šećer
    2 suha kvasca
    2 jaja
    1 dl ulja
    oko 1/2 l mlakog mlijeka.

    Prvo se suhi sastojci izmješaju i zatim se dodaju jaja ulje i postupno mlijeko. Izradi se tijesto koje mora biti mekano i nakon toga
    se u pobrašnjenoj posudi ostavi dizati dok se ne udvostrući.
    (kasnije se razvalja na debljinu oko 1 cm)

    Fila (za 1 štrucu):

    Mjerilo je šalica od 2,5 dl

    2 šalice brašna
    1 šalica šećera
    1/2 šalice mlijeka
    1/2 šalice ulja
    1 prašak za pecivo
    1 vanili šećer
    nekoliko žlica kakaa
    1 jaje

    sve pohitat u posudu i izmiksat (treba doć malo gušće tak da se ne razlije)

    filu šutnut na razvaljano tjesto i zarolat... peć prvo na 200°C dok se ne dobije zlattna koricai, (pazit da ne izgori )zatim izvadimo kolač, pokrijemo ga sa alu folijom i stavimo peći još minimalno 30 minuta na 150°C. Kolać je gotov kada u njega zapiknemo nož a on izađe čist.

    dobar tek :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmm... :) Moram se sloziti sa Sanjom- skoro da mogu osetiti kako mirisu! Zarekla sam se da necu nista mesiti i peci u skorije vreme, kako bih skinula koji kilogram, ali cu svakako sacuvati recept! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh, hvala na receptićima, super su, a sigurno je tak super i jelo, tj. kolačići na kraju. Nisam pekla kolače za dane kruha, ali sam svakako pomagala mami kad ih je pekla za mene, tj. kad sam morala nositi u školu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ni ja nisam ništa pekla, ali ovi tvoji slanci izgledaju predobro!! Evo prepisujem receptić!!
    Hvala:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Great post! I really like your blog.^^

    my blog♥mfashionfreak

    Please follow me if you're not already. I'd love to get more followers! I'll follow you back.

    OdgovoriIzbriši
  8. Varlo inspirativno! Hvala za recepte! :)

    OdgovoriIzbriši

Volim čitati sve vaše komentare i konstruktivne kritike... dajte si oduška :)