četvrtak, 18. listopada 2012.

diy ...pozivnice za vjenčanje (tutorial)

Ko što i obećah eto još jednog vjenčanog tutoriala.
Za početak ovo mi je bila inspiracija...
ove pozivnice su mi tak lijepe ma ko bombončeki...
no nažalost nisam uspjela napravit iste...
problem je taj da se nabavka reljefnog papira pokazala nemogućim ...
nakon puno puno mailova, traženja, hodanja po papirnicama sam odustala i odlučila se zadovoljit sa običnim papirom sedefastog sjaja...
no mojoj muci po pozivnicama tu nije kraj. uzela sam jedan zeleni za probu i kad sam odlučila da mi se sviđa išla sam kupit ostatak i naravno da tog papira više nema... rekla mi je teta da ga više ne proizvode... mislim da je to laž ali eto... onda sam zamijenila boje i idemo dalje :)

dakle moja inspiracija...

i sad da vidite moju izvedbu...

Za ovaj projektić trebalo mi je jedno ravnalo, skalpel, škare, štapići za ražnjiće, jedna plastična letvica, cd i satenske trakice koje sam zaboravila slikat i stara daska na kojoj se može rezati sa skalpelom.
pošto sam u prošlom tutorialu pisala cijene onda ču i sad.
meni treba cca 55 pozivnica i za tu količinu potrebno je
3 papira sedefastog sjaja veličine 70 x 100 cm (cijena 19 kn u Prosvjeti... u Zagrebu kraj Teranove)
cca 40 m satenske trake ( cijena u mbm-u 21 kn za 30 m)
nije uračunat papir koji će se ljepit u njih i tisak... jer još nisu tiskane


Za početak odredite kolko veličinu pozivnica želite. Ja sam se odlučila na 12 x12.
Dakle na ovoj strani koja je 70 cm pomoću ravnala i štapića napravite oznaku svakih 12 cm, ponovite i sa druge strane.
A na strani od 100 cm radite oznake svakih 24 cm s time da si označite i gdje je 6 i 18. Da se ne zabunite kasnije ove od 24 oznaćavajte veće.
Sljedeći korak je uzeti plastičnu letvu, lajsu ili nešto drugo što je ravno i dovoljno dugačko i čvrsto kako bi napravili mrežu i dobili pravokutnike.
Sigurno se pitate koja je poanta oznake na 6 i 18 cm. Te oznake označavaju mjesto pregiba.
Njih se isto ocrtava pomoću štapića za ražnjiće samo što je potrebno proći i dobro stisnuti barem 2 puta da bi kasnije pozivnicu lakše preklopili.
Nakon što ste sve iscrtali režite pomožu skalpela. Nažalost zaboravili smo slikati taj korak ali vrlo je jednostavno. Zamolite nekoga da vam pomogne. Režete po linijama koje ste prve vukli da dobijete van pravokutnike


Daklem kad sve izrežete pomoću skalpela dobijete ovo


Sad se poslužite cd-om i na desnoj i lijevoj strani...dakle stranama koje će se preklopiti ocrtajte polukružnu liniju pomoću štapića za ražnjiće


Sad škarama pažljivo odrežite po toj liniji 


Odrežite toliko komada satenske trake koliko imate pozivnica, dužine 70 cm.
I svežite mašnu.

Naravno ovaj korak je poželjno napraviti nakon što unutra stavite tekst.
Mi sutra printamo tekst pa ćemo to umetat i vezat :)


ovo je čisto simbolična fotka da se odprilike vidi kak bude izgledalo kad će unutra biti neki tekst... zanemarimo činjenicu da su to neki člankići zakona :)


tu se ne vidi da je papir  lijepog sedefastog sjaja al to mi valjdam vjerujete :)

eto.. pedesetak pozivnica za 100 kn :)
bez tiska afkors... i da se razmemo nije ispalo 55 pozivnica nego 72  :)

kaj velite... jel ok?
nije reljefni papirček koji sam htjela ali sam zadovoljna...




23 komentara:

  1. bez obzira da nema reljefnog papira, odlično su ispale!

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijepo, dobro si se snašla. Pa ima reljefnog papira u Mulleru, Eurotrade...mogla si javiti bi ti nabavili, ali dobro kaj je tu je. I ovako su ispale jako simpatične

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tražila sam ja po svim papirnicama u zagrebu, po netu, Mulleru ali tak nekaj kaj sam si ja zamislila nigdi... ali nema veze... zadovoljna sam i s ovim.
      čak sam razmišljala o kupovinu sizzix-a ali nažalost tad me ne bi ispalo nimalo jeftinije :)

      Izbriši
    2. Nije baš da nema papira s uzorkom po papirnicama u Zagrebu, najbolji izbor ima Prosvjeta kod Cvjetnog ;) Ako si bila tam, vjerojatno nisi našla kaj si htjela...

      A kaj si si zamislila da nisi mogla nać ak se smije znat? Ovo sa slike inspiracije su 'embossing folders' uzorci koji se mogu kupiti prek neta ili nabaviti prek par domaćih kreativki koje se bave scrapbookingom i sličnim :)

      Izbriši
    3. Bila sam u Prosvjeti i od velikih formata u embosing tehnici imaju samo neki bijeli sedefasti papir s leptirićima a to mi baš i nije za pozivnice. ima doduše i a4 papira ali mi je to onda dosta skupo. tak da mi je ovo sad ok. upravo smo tiskali i tekst i super izgledaju sa tekstom unutra :) tak da sam skroz zadovoljna
      A gledala sam ja da bi narulčila i preko neta pa je dosta skupo -.-

      Izbriši
    4. Ah, ti si htjela B1 format reljefni, tog doista nema ili se pak radi o čipkastim/rižinim papirima i slično, ali reljefni hamer ne :)
      A4 format je skuplji, ali uvijek ovisi kako se iskoristi, tj. na kolike komade ga režeš...
      I tete koje imaju sizzix/cuttlebug ne mogu više od ~A6 formata reljefirati što ti je taman pola cd-a tak da je ovo tvoje rješenje s rezanjem bilo optimalno :)

      Izbriši
  3. ODLIČNE SU!!! :)
    A što se tiče papira, nažalost kod nas je to misija nemoguće...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je... uspjela sam u Mulleru nać papir kakav sam htjela ali dolazi sa 39 papira kakvi mi ne trebaju i košta nekih 50 kuna... tak da zbilja je nemoguća misija...

      Izbriši
  4. Joj, pozivnice su odlične! Toliko toga sam htjela za naše svatove, ali me spriječilo to što te glupe knjižare nemaju ovog ili onog papira. Onda bi trebala ići u velike gradove, tražiti, hodati... Onda sam nastojala totalno pojednostavniti priču i napraviti ono što mi materijal dozvoljava. Na kraju sam svejedno izvisila i ostala s dvije pozivnice manje, jer nisu naručili više imali papira kojeg će naručiti na sveto pizdarevo. Eto. Ali ti si svejedno super uspjela sve napraviti! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. ja sam ostala na kraju s viškom pozivnica... sad me još čeka njihovo printanje i da vidim dal uopće printa itko na hamer, onda sredit tenesice jer sam škrta dat 400 kuna za malo obojane startasice i dovršit poklone za goste i mislim da bude to to... valjda :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlične su pozivnice, upute za izradu će sigurno poslužiti... Pridružujem se hr-agoniji nabavke papira (i koječega drugog). Uglavnom ono što ti treba ne možeš nabaviti... ili košta toliko da vrijeđa zdrav razum.... zato smo valjda tako kreativne, svaki se projekt svodi na snađi se/uradi sam :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozivnice su odlične i naravno da ti vjerujemo da je sedefasti papir u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. SUzana ne bi vjerovala ali ovaj tvoj komentar je moj 1500-ti komentar na blogu. :)
      Molim te pošalji mi adresu u mail maja.vugec@gmail.com jer tak nekaj zaslužuje nagradu.
      Nisam to nikaj najavljivala jer nisam ni obračala pažnju ali sad mi je baš osvanulo :)
      Pa hvala na komantaru i čitanju :)

      Izbriši
  8. Ovo bijelo "ravnalo" budi nostalgiju... U doba kad sam prijateljima kojima smo bili i kumovi izrađivala pozivnice, provela sam dost vremena raskerečena na parketu uz B1 format papira i jedino ravnalo koje me moglo spasiti bila je tako neki čelični leftover (dan-danas ne znam čemu nam je to u kući služilo...) :D
    Cd-i su me isto tako dost put spasili :)

    Jako su ti lijepo ispale pozivnice, volim tu "irsku" kombinaciju boja :D
    Ako još patiš za reljefnim papirom, a imaš pasta-mašinu za rezance, u 2. broju do!ts magazina imaš tutač za 3D inicijale mladenaca, možda ti daju inspiraciju kako da sama iskemijaš neki jednostavan, a efektan reljefni papir, za uzorak ti mogu poslužiti i neka jača plastična šablona ako ne misliš sama izraditi predložak ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozivnice su vrlo lepe! Ima par zgodnih saveta u tutrotijalu, recimo to da si koristila CD, to mi je jako zgodno. A plastična letvica - to mi baš treba - gde si ti nabavila?

    Što se tiče reljefa, ja sam pre dve godine u Ljubljani u jendom hobi shop-u kupila "alat" kojim može da se uradi reljef na papiru. Sastojao se od sve platične ploče koja je sa svake strane imala različitu teksturu (znači ukupono 4 teksture) i postojao je još jedan deo kojim se radi utiskivanje. Princip je bio: stavi se ploča sa reljefon na sto, papir preko nje, i onda se prelazi preko njega sa tim dodatkom, nešto kao kada se olovkom ide preko papira da se ocrta kovanica. Eto, možda tako nešto može da se nabavi i kod tebe, potraži po radnjama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Plastična letvica je zapravo završna lajsna za parket :)

      Izbriši
  10. Pozivnice su ti krasne, što drugo reći. Volim jako ovaj tip članaka i baš sam uživala. Konačan rezultat je divan i hvala ti što si podijelila ovo s nama :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Uf, znam da je ovo stari post, al napokon sam našla tutorijal, jeeeee.. :) Prelijepe su.. :) Dakle, ovakve se i ja spremam raditi, jedino u narančasto-bijeloj kombinaciji.. :) Imam dva pitanjca u vezi trake i mašne: 1. Jel traka samo privezana, zaljepljena ili onako umetnuta u rubove (kroz male prolaze)? 2. Kad uzvanici žele pročitati tekst, jel se mašna razveže ili se sve skupa skine s trakom? Nadam se da sam dobro objasnila. Hvala na odgovoru.. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Uf, znam da je ovo stari post, al napokon sam našla tutorijal, jeeee.. :) Prelijepe su.. :) Daklem, ovakve se i ja spremam raditi, samo u narančasto-bijeloj kombinaciji. Imam dva pitanjca u vezi trake i mašne: 1. Jel traka samo privezana, zaljepljena ili umetnuta (onako u prolaze na rubovima)? 2. Kad uzvanici žele vidjeti tekst, jel se mašna razveže ili se sve zajedno skine? Nadam se da sam dobro objasnila. Hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema veze kaj je stari post...vidim sve komentare :) a nadam se da ćete i vi vidjeti odgovor :)
      dakle traka je samo svezana... trebalo mi je cca 40 cm trake za omotat pozivnicu i zavezat mašnicu. Ja sam prvo vezala čvor pa onda mašnu tak da su uzvanici lagano primili za krajeve pozivnice, savinuli ju i lagano maknuli mašnu (poslje su ju na isti način i vračali). nadam se da sam pomogla...
      ako vam još treba kaj slobodno pitajte i tipkajte :)

      Izbriši
    2. pardon 70 cm... sad sam vidjela da sam tak gore napisala a nije mi pamčenje baš najbolje :)

      Izbriši
  13. Hvala.. :) Vjerojatno budem imala još pitanja dok krenem s izradom.. :) I ispričavam se na gornja dva komentara, mislila sam da mi prvi put nije prihvatilo..

    OdgovoriIzbriši

Volim čitati sve vaše komentare i konstruktivne kritike... dajte si oduška :)