Mama je proslavila svoj 46. rođendan a od mene je između ostalog kao poklon dobila i jednu veliku tortu od ruma i čokolade...
Ovu tortu radila sam u novom kalupu kojeg sam si kupila...
a to bi bio onaj kvadratni podesivi...
Ako vas zanima ovo je recept:
Tjesto:
3 jaja
10 žlica šećera
15 žlica brašna
2 žlice kakaa
2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
Sve sastojke skupa zmiksat i ispeći u dva navrata (za dva biskvita) na papiru za pečenje.
Krema:
1 paketić parfe kreme od čokolade
6 dl ulja
malo ruma
Kremu izraditi prema uputama na pakiranju i na kraju umiješati ruma po želji
Preljev za biskvite:
50 ml ruma,
1 dl vode,
3 žlice šećera
Prokuhajte i ohladite
Preljev za tortu:
200 g čokolade za kuhanje
100 g noisette čokolade
500 ml slatkog vrhnja za šlag
Slaganje torte:
Prvi biskvit obrubite kalupom. Po želji stranice kalupa obložite masnim papirom.
Izbockajte biskvit vilicom pa premažite sa pola pripremljenog preljeva za biskvit, nanesite svu parfe kremu i poklopite drugim biskvitom. premažite ga ostatkom preljeva.
Ostavite ohladiti cca 3 sata.
Preljev za tortu:
200 g čokolade za kuhanje
100 g noisette čokolade
500 ml slatkog vrhnja za šlag
malo ruma
+
1 dl vrhnja za šlag
Zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko čokolade i ostavite cca 5 minuta. dobro promješajte da se sastojci spoje. dodajte malo ruma. Ostavite u frižideru da se ohladi i zgusne i povremeno promješajte.
Preljev napravite pred kraj hlađenja torte.
Kad vam je dobre gustoće (dakle dovoljno rijedak da se razlije po torti ali ponovno dovoljno gust da ne iscuri sav kada ga izlijete ) izvadite tortu iz kalupa i prelijte sa cca pola preljeva.
Premažite i stranice. Sve lijepo zagladite.
Ostatak preljeva ohladite, dodajte još cca 1 dl vrhnja za šlag pa izmiksajte. Dobiti ćete finu čokoladnu kremu kojom zatim po želji ukrasite tortu.
(Ova torta bila je poprilično velika pa mislim da bi za neku okruglu tortu bila dovoljna i polovica preljeva)
Kao što možete vidjeti pisanje po torti morati ću još usavršit :)
odlično
OdgovoriIzbriši