Kombinirani jer je nastao iz dva malo preinačena recepta...
jedan je http://www.coolinarika.com/recept/americka-pita-od-sira/
jedan je http://www.coolinarika.com/recept/americka-pita-od-sira/
Sastojci:
- 175 gmekog brašna
- 75 goštrog brašna
- 75 gšećera u prahu
- na vrh nožapraška za pecivo
- 1vanili šećer
- ribana korica pola limuna
- 125 gmargarina
- 1jaje
Fila
- 500 gsvježeg sira
- 2 žliceruma
- 1kiselo vrhnje
- 120 gšećera
- 2vanili šećera
- 3žumanjka
- 3bjelanjka snijeg
- ribana korica pola limuna
- mrva soli
dekoracija verzija br. 1
- 3 žlicemarmelade od kupina
- sok pola limuna
- mrva ruma
dekoracija verzija br 2. (verzija sa slike)
- 1kiselo vrhnje
- 1 žlicamarmelade od kupina
- malo soka od limuna
- mrva ruma
Priprema:
Kora:
Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, šećer i koricu limuna. U to naribajte margarin i dodajte jaje.
Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, šećer i koricu limuna. U to naribajte margarin i dodajte jaje.
Izradite tijesto i stavite na kratko u hladnjak.
Izvaljajte tijesto debljine cca pola centimetra.
Uzmite kalup za torte, rastvorite gada je promjer veći i izrežite krug iz tjesta. Ponovno sastavite kalup za torte i sada unutra prenesite tijesto.
Stavite peći cca 10 minuta na 180 °C.
Izvaljajte tijesto debljine cca pola centimetra.
Uzmite kalup za torte, rastvorite gada je promjer veći i izrežite krug iz tjesta. Ponovno sastavite kalup za torte i sada unutra prenesite tijesto.
Stavite peći cca 10 minuta na 180 °C.
Nadjev:
Sir, vrhnje, rum, i obje vrste šećera dobro izmiksajte. Dodajte tri žumanjka i još malo miksajte.
Dodajte koricu limuna i na kraju rukom lagano umješajte snijeg (kojeg ste izradili sa malo soli).
Sir, vrhnje, rum, i obje vrste šećera dobro izmiksajte. Dodajte tri žumanjka i još malo miksajte.
Dodajte koricu limuna i na kraju rukom lagano umješajte snijeg (kojeg ste izradili sa malo soli).
nadjev izlijte na koru i stavite na 180°C na cca 40 minuta.
Pripazite jer vrijeme ovisi o pećnici. Gotovo je kada ga zatresete a on nadjev je čvrst .
Pripazite jer vrijeme ovisi o pećnici. Gotovo je kada ga zatresete a on nadjev je čvrst .
Ostavite da se ohladi prije ukrašavanja.
Preporuka je da kalup stavite na neki tanjur jer iz kalupa voli iscuriti malo tekućine (ovo je normalno jer tijesto nije dignuto sa strane).
Preporuka je da kalup stavite na neki tanjur jer iz kalupa voli iscuriti malo tekućine (ovo je normalno jer tijesto nije dignuto sa strane).
- Dekoracija br 1: pomiješajte sastojke i premažite tortu (ako vam je marmelada pretvrda otopite ju lagano na pari ili u mikrovalnoj)
Dekoracija br 2: tortu prvo namažite kiselim vrhnjem.
Ostale sastojke izmješajte (kao za dekoraciju br 1) i pomoću šprice (primjerice one medicinske) radite krugiće jedan do drugoga. Krenite od ruba i krečite se prema srediti (spiralno).
Kada ste potočkali tortu uzmite čačkalicu i pomoću nje napravite srčeka tako da krenete od početka i vućete po istom putu po kojem ste točkali. nadam se da vam je ovo razumljivo :)(moja srčeka nisu baš idilična al drugi put budu bolja:)od ostataka tijesta izrezala sam keksiće u obliku srca. Ispalo je cca 40 komada. dio sam upotrijebila za dekoraciju a ostatak smo poklopali. :)
Nema komentara:
Objavi komentar
Volim čitati sve vaše komentare i konstruktivne kritike... dajte si oduška :)