petak, 14. ožujka 2014.

Smeg nagradna igra-macaronsi

Neki dan sam vidjela ovu sličku na fejsu... i odlučila sudjelovati u nagradnoj igri....

naravno ako želite uključite se i vi :)
detalje pročitajte na fejs stranici SMEG-a




Dakle prvi tjedan zadatak je napisati osnovni recept za macarone i vaše savijete i trikove kako bi ova savršena francuska slastica sa svim svojim punim sjajem osvanula i u vašoj kuhinji :)

Pa počnimo :)

Budimo realni osnovni recept za macaronse je takav da ne dopušta puno previše varijacija jer svaka varijacija za sobom vuče i drugačiji rezultat, najčešće upravo onakav kakav nismo željeli i kakvom se nismo nadali...

Tako sam se ja odlučila za isprobavanje recepta pronađenog na internetu...točnije na stranici coolinarike...link

osnovni recept

70 g bjelanjka
80 g sitno mljevenih badema
120 g šećera u prahu
50 g sitnog kristal šećera
prehrambena boja po želji

Iako sam se pridržavala uputa o količini nisam u potpunosti postupka izrade... 
Dakle bjelanjke od žutanjaka odvojite i izvažite navečer i ostavite ih na pultu do sutra.
Usitnjene bademe pomiješate sa štaub šećerom i prosijte.

Bjelanjke krenite miksati i kada se zapjene dodajte kristal šećer u tri navrata. 

Kada  je snijeg postao dovoljno čvrst tada se dodaju samljeveni bademe i štaub.

Smjesa se miješa silikonskom špatulom dok ne postane poput lave.
 Pomoću vrećice za ukrašavanje smjesa se stavlja na papir za pečenje...i to u krugićima promjera 3 cm. 
Kastrolom u kojoj su macarosni nekoliko puta dobro udarite po pultu kako bi iz njih izašao zrak i ostavite ih da se suše barem sat vremena. 

Peku se na 150˘C dok nisu gotovi...to se kreće od 13-15 minuta ovisno o pećnici...
I to je to kaj se tiče osnovnog recepta...

Pune se sa raznim kremicama no post o mom omiljenom receptu na red dolazi sljedeći tjedan u sljedećem krugu nagradne igre :)

a sad moje male mudrosti, savjeti i trikovi

Bademe je najbolje samljeti na fini ribež tj. mlinac za orahe. Tako ispadnu fino mljeveni a ne ispuste masnoću, što se može lako dogoditi u slučaju da ih usitnjavate u multipraktiku.

U slučaju da ih baš želite obojene predlažem korištenje americolors gel boja koje su izrazito intenzivne pa je potrebna malena količina kako bi dobili željenu nijansu...

Čim ih izvadite iz pećnice, maknite ih zajedno sa papirom za pečenje sa kastrole po mogućnosti na rešetku za hlađenje kako bi prekinuli proces pečenja

i to je to.. šutnut ću vam tu dolje još koji korisni video i naravno slikicu dvije mojih macaronsića :)



i ko što rekoh par videa...
toplo ih preporučam pogledati...
i sama sam prije izrade pročitala puno recepata, postupaka izrade i raznih savijeta i trikova









naravno možete pogledati i tipse inozemnih blogerica poput ovih:


eto...
nadam se da ih i sami tu i tamo napravite i da uživate u njima...
Kao što sam već najavila sljedeći tjedan donosim vam svoj omiljeni recept a tjedan nakon toga prijedlog za serviranje :)





















    2 komentara:

    1. Super su ti ispali :)
      I ja sam htjela sudjelovati ali nisam stigla nažalost..

      OdgovoriIzbriši
    2. Super su ti ispali macroni...nisam ih radila već dugo.. možda za Uskrs....

      OdgovoriIzbriši

    Volim čitati sve vaše komentare i konstruktivne kritike... dajte si oduška :)